Французойка получи доживотна присъда за принадлежност към ИДИЛ

34

Французойката Мелина Бугедир получи днес доживотна присъда по обвинение, че се е присъединила към Ислямска държава, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

На първия процес през февруари 27-годишната Бугедир бе обвинена в незаконно влизане в Ирак и можеше да бъде освободена. На второто дело по силата на антитерористичния закон тя бе призната за виновна. По силата на този закон французойката можеше да получи смъртна присъда – както преди две седмици бе осъден един белгиец – Тарик Джадаун.

Мелина Бугедир е втората французойка осъдена на доживотен затвор в Ирак. Преди два месеца същата присъда бе произнесена срещу 29-годишната Джамила Бутутау. В своя защита и двете заявиха, че са били излъгани от съпрузите си, които до този момент не са открити.

Мелинда Бугедир бе арестувана през лятото на 2017 г. в Мосул – „столица“ на самопровъзгласилия се халифат в Ирак в продължение на три години – преди градът да бъде отвоюван през юли м.г. от иракската армия. Адвокатите на осъдената французойка обвиняват Париж, че се опитва да попречи на завръщането на своите граждани станали джихадисти.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама