Хиляди се качиха на връх Околчица в памет на Ботев (СНИМКИ)

580

Снимка: Facebook

В цялата страна с редица инициативи се отбелязва 142-ата годишнина от гибелта на Христо Ботев. За поредна година хиляди хора се качиха на връх Околчица във Врачанския Балкан.

По традиция хората се качиха на историческия връх пеша или с велосипеди.

Всенародното поклонение започна с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Във Враца още снощи имаше митинг-заря в чест на Христо Ботев и загиналите за България.

На Околчица днес пък се качиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и депутати. Караянчева се включи в традиционния поход до върха, който тръгна рано сутринта от село Паволче. На честването бяха и българите, които преди седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“.

Председателят на парламента прие рапорта на началника на почетния караул и произнесе слово по повод 142-ата годишнина от подвига на Ботев и неговите четници.

„Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, защото живеем в свят, изпълнен с вражди и размирици и продължаваме да се борим за справедливо обществено устройство и нов световен ред”, заяви Цвета Караянчева, цитирана от пресслужбата на Народното събрание.

„Сега повече от всякога са ни нужни разум и помирение, нужни са ни силни водачи и светли примери. Трябва да помним нашите герои, загинали за свободата на България, заради които днес сме тук, и да помним веруюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си, че има право да бъде пръв сред равни и няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, отбеляза в словото си председателят на парламента.

„Ботев ни научи, че няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от плещите си в името на свободата. Няма друга личност в духовния пантеон на нацията, която да изпълва с такова съдържание думите робство и свобода, любов и омраза“, добави Цвета Караянчева.

По думите ѝ делата му са нравствен пътеводител и опора за нас.

„И днес словата му звучат като да са писани в сегашно време и нямат равни по въздействие”, посочи Караянчева.

Председателят на парламента отбеляза, че тачим Ботев като месия, като мислител и революционер, патриот и хуманист, борeц за народовластие, за равенство и братство.

„Ботев се е превърнал в пример и мерило за кураж, за дълг и върховна саможертва“, подчерта Цвета Караянчева.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама