От 24 юни жените в Саудитска Арабия ще могат да шофират

25

Снимка: EPA

Властите в Саудитска Арабия са осигурили всички условия за влизането в сила на кралския указ, според който от 24 юни жените в кралството ще имат правото да управляват автомобил.

Това заяви генералът от полицията Саид бен Абдула ал Кахтани, цитиран от ТАСС.

Генералът, който участва в изпълняването на указа на крал Салман, изрази надежда, че жените ще шофират внимателно и нарушенията им ще бъдат рядкост.

„Те са наши дъщери, съпруги и сестри, трябва да не забравяме това, да ги пазим и да се отнасяме с уважение към тях“, подчерта той.

На 26 септември крал Салман подписа указ, който даде за пръв път право на жените в кралството да получават наравно с мъжете свидетелства за правоуправление на МПС. Тогава бе създадена междуведомствена комисия от представители на министерствата на финансите и на труда и социалните грижи, която да подготви изпълнението на кралския указ. Впоследствие в арабската страна бяха разкрити десетки автошколи, пътната полиция изготви указания за бъдещите шофьорки, а в полицията бяха назначени първите жени. Пътните знаци в страната вече са адресирани и към двата пола.

Източник: novini.bg

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама