Издигат паметник на Христо Ботев в центъра на Велико Търново (ИНТЕРВЮ)

156

Илюстрация: „Аморф Архитекти“

С полагане на основите на паметник на Христо Ботев ще започнат честванията на Деня на загиналите за свободата на България във Велико Търново. 

Бронзовият бюст на Ботев е с размери 1,10 на 1,10 м и е дело на скулптора Венелин Василев. По проект той ще бъде поставен върху триметров постамент от мрамор, пред който ще има и автентичния подпис на поета революционер. Край него са предвидени и алеи със скамейки за отдих и паркова мебел.

Повече за идеята и изграждането на монумента ни разказа директорът на младежкия дом във Велико Търново Румен Петров.

– Чия е идеята за изграждането на паметника на Христо Ботев?
– Идеята за изграждането на паметника на Христо Ботев е от преди около 10 години. Тя е на тогавашните членове на великотърновското представителство на общобългарския комитет „Васил Левски“ –  г-н Георги Стефанов, г-жа Станка Палазова, сегашния директор на музея Иван Църов, г-н Иван Коев, полковник Златев. Това са все родолюбиви българи, които искаха да изкажат своята почит към един от най-големите българи в българската история.

– Как са събрани средствата за този паметник?
– Средствата бяха последната ни грижа, тъй като по време на строителството на паметника възникнаха и много проблеми. След промяната на закона за устройство на територията се наложи да бъде направено ново проектиране на цялото пространство около бъдещия паметник, което да бъде съгласувано в министерството на културата. След окончателния отговор в края на миналата година започнахме процедури по изграждането на самия паметник.
Той ще бъде изграден чрез дарения от великотърновци и надявам се неговото успешно завършване да бъде съвсем скоро.

– Кой е авторът на паметника?
– В изграждането на паметника, неговото бъдеще и минало е много интересно, тъй като за негова основа тук ще бъде използван бюст, който е бил поставен преди много години в двора на старото военно училище. Той е дело на скулптора Венелин Василев. След закриването на старото военно училище бюстът е съхранен благодарение на ръководството на сегашния военен университет във Велико Търново. Архитектурното пространство е изработено от архитекта Драгомир Йосифов със съдействието на художника скулптор Гергана Пенева.

– Можете ли да ни разкажете някой интересен факт относно изграждането на паметника?
– Интересните факти ще бъдат в бъдеще, защото още не сме направили първата копка. Но бих искал да запозная Вашите читатели, че на 2 юни е официалното освещаване на мястото, където ще бъде положен камъка, с ритуал, на който ще присъстват великотърновци, които са поканени. Надявам се неговото успешно завършване да бъде скоро.

– Къде точно ще се намира паметника?
– Според утвърдения проект на архитект Йосифов и съответно съгласието на общинския великотърновски съвет паметникът ще бъде поставен в градинката до бившата поща, т.нар. място с магнолията, където великотърновци всяка пролет, след като видят първите лястовици и щъркели, оставят своите мартенички.

– Какво бихте пожелали на читателите на „Нова Вест“?
– На читателите на „Нова Вест“ бих искал да пожелая да бъдат родолюбиви българи, да си спомнят и да уважават такива хора като Ботев. Бих искал да споделя това, че аз съм респектиран от един друг велик българин – Васил Левски, който в тефтерчето си, между другите неща, които е записал, е едно от най-съкровените неща. Това е стихотворението „На прощаване“ на Христо Ботев. Никой не може да каже кога е станало това, но предполагам, че е било във времето, когато двамата са били в оная студена мелница около Букурещ и са прекарали една много тежка зима. Вероятно тогава Левски е бил впечатлен от Ботев и си е записал неговото стихотворение. Признанието на Левски е едно огромно признание за размера на Христо Ботев като духовност в българския живот.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама