Събраха 8,5 тона боклуци на Еверест (СНИМКИ)

55

Снимка: 4sport.ua

В акция за почистване на връх Еверест Китай събра 8,5 тона боклуци, оставени от нарастващия брой посетители, предадоха „Ройтерс“ и БТА, позовавайки се на местното държавно издание „Глоубъл таймс“.

Снимка: Independent

Ентусиасти от цял свят, стичащи се към най-високия връх на планетата на границата между Непал и Тибет – автономен регион в Китай, всяка година оставят след себе си тонове боклук.

Снимка: David Liaño

Екип от 30 души е почистил 5,2 тона домакински отпадъци, 2,3 тона човешки екскременти и един тон негодно специализирано оборудване. Според участниците в почистването задачата е почти толкова тежка, колкото и изкачването на самия връх.

Снимка: David Liaño

През миналогодишния сезон 202 души са изкачили Еверест от страната на Тибет и 446 – от страната на Непал. Хиляди туристи са посетили базови лагери и от двете страни.

Снимка: David Liaño

В резултат на глобалното затопляне топящите се ледове разкриват огромно количество боклуци, оставяни десетилетия наред от катерачите. Китай, Непал и Индия полагат сериозни усилия за почистване на въздуха, водата и почвата в района. Преди няколко години непалските и тибетските власти въведоха определени изисквания към алпинистите за събиране на боклук и глоби за неспазването им.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама