Българските букви осветиха центъра на Рим (СНИМКИ)

40

Снимка: Виолина Христова

В сърцето на Рим, на фона на Колизеумa, в понеделник вечер се проведе „Discover Bulgaria“ – едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Светлините на Капитолийския площад бяха изключени. 3D mapping шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, разказа как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни. Ансамбъл „Чинари“ пък поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност.

Снимка: Министерство на културата

Светлинното шоу е изработено от българско студио, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Саундтракът на спектакъла включваше изпълнения от най-новия албум на хор „Мистерията на българските гласове“. Музиката е на Петър Дундаков, а записите са със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

Събитието бе открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Република България в Италия Марин Райков.

Снимка: Министерството на културата

„Благодаря на всички, които се постараха толкова – и от българска, и от италианска страна, да бъдем тук днес на това уникално, емблематично място не само за Рим, а за целия свят. Искам да благодаря и на вас, уважаема публика, за това, че отделихте частица от вашето време, от вашия живот, за да споделите частица от нашите, български емоции, таланти, култура, усещания за света”, каза министърът в речта, с която откри шоуто.

Специални гости на събитието бяха кметовете на градовете Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама