Бойко Борисов: С президента Путин се разбрахме да ни опростят 90 млн. от реакторите за АЕЦ Белене

55

В началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ „Белене”, който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап”, каза Борисов, цитиран от bTV.

По думите му алтернативата е да не се прави нищо, което би означавала оборудването да влезе в музей, който ще е „най-скъпият музей за над 3.5 млрд. лв.”

Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, добави Борисов.

„Бяха се натрупали по близо 90 млн. лв. лихви по тях. Ако не ме лъже паметта по 327 000 лв. на ден българският данъкоплатец плащаше по тези реактори. Накрая с президента Путин се разбрахме да ни ги опростят и да не ни ги искат“, каза още Бойко Борисов.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама