Стефка Григорова пред „Нова Вест“: Паметникът на Емил Димитров е в „сърцето“ на Плевен

97

Снимка: Община Плевен

По случай откриването на паметника на Емил Димитров в Плевен, екипът на „Нова Вест“ успя да се свърже със Стефка Григорова, началник на отдел „Култура“ в община Плевен.

Ето какво ни разказа тя за организирането и изграждането на  паметника.

 

– Какъв е Емил Димитров като личност за вас, плевенчани?

– Плевен е родно място на световно известни певци – Катя Попова, Гена Димитрова, Христо Бръмбаров, Асен Селимски, Емил Димитров. Роден и израсъл в Плевен, той е неразривно свързан с по-старото поколение плевенчани, които са го познавали като съседско дете, като съученик, като музиканта с акордеона от градските тържества. Особен сантимент за плевенчани е авторската му песен „Песен за Плевен“, която звучи всеки ден в 9.00ч. от часовника на Общината. Плевенчани го обичат, защото считат, че е един от нашата гражданска общност и затова само за няколко месеца се събраха парите за паметника.

 

– Къде точно се намира паметникът?

– Паметникът се намира в „сърцето“ на Плевен – на централния площад до Големия фонтан от каскадата.

 

– Как са събрани средствата за него? Общината ли е поела финансирането или е изграден от дарения?

– Освен средства за направата на паметника е необходим и метал. През 2016 г. кметът на Община Плевен поиска от тогавашния министър на отбраната Ненчев да ни предостави излезли от употреба артилерийски гилзи, с които да се изработи паметника на Емил Димитров и гилзите ни бяха предоставени. Средствата за изграждане на паметника са събрани с дарителска кампания. Групата на плевенските художници организира изложба и продаде картините, а средствата дари за паметника. Организирахме благотворителен концерт с участието на Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Люси Дяковска, Драго Драганов, Евгени Минчев, Плевенска филхармония, Даниел Цочев и др., Ротари клуб дари голяма сума, плевенски фирми и стотици граждани и така събрахме необходимата сума. Общината не е участвала със средства, но организира национален конкурс за проект на паметник и пое текущите разходи по провеждането му.

 

– Кой е авторът на паметника?

– Автор на паметника е плевенския скулптор Константин Симеонов – Костика. Костика е член на Съюза на българските художници(СБХ), автор на десетки паметници, с над 20 изложби в чужбина.

 

– Как премина празника на града?

– Празничните дни на Плевен преминаха прекрасно, с богата културна програма, но на 15 май унищожителна буря нанесе много щети и прекъсна кулминацията на празничната програма. Важното е, че няма жертви.

 

– Какво ще пожелаете на читателите на „Нова Вест“?

– На читателите на „Нова Вест“ пожелавам здраве и да имат късмета да им поднасяте само хубави новини.
Желая Ви всичко добро и успехи на „Нова Вест“.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама