В Самоков започва да работи първата в България производствена база за бронирани автомобили

42

Снимка: Министерство на икономиката

Инвестицията на стойност близо 5 млн. лв. е свързана с нова технологична линия за производство и оборудване на различни видове бронирани машини и асемблиране на автомобили за нуждите на отбранителната индустрия и полицията.

Първите български автомобили вече са произведени. Това съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Изпълнението на проекта е изключително позитивен сигнал за отбранителната индустрия, която има важно значение и като сектор от икономиката, който осигурява сериозни приходи и висококвалифицирани работни места, обяви при откриването Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката.

Последната компания е собственост на Антон Стефов, роденият в Благоевград и завършил „Машинно инженерство“ във ВМЕИ. Придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка, в Канада. Оттам започва да развива и бизнеса си преди 25 години. Тръгва без почти никакъв капитал, като финансиране си осигурява чрез залагане на собствени имоти. Разчита на знанията и опита си и така преди 17 години се ражда International Armored Group.

В един момент мести бизнеса си в САЩ, като тръгва с брониране на банкови автомобили и коли за персонална защита. Когато избухва войната в Ирак, открива офис в Обединените арабски емирства, за да е по-близо до пазара, където има най-голямо търсене на бронирани автомобили.

Преди 3 години на въпрос защо не е започнал дейност и в България Стефов отговаря, че производство в която и да е страна в Европа би оскъпило продукта сериозно. Явно междувременно е променил мнението си.

Инж. Петър Георгиев обяви при откриването на завода днес, че над 50 години фирмата предоставя комуникационно обслужване и произвежда радиосмутители, като 90% от продукцията е предназначена за износ.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама