Зоологическата градина в София навършва 130 години (ВИДЕО)

164

Снимка: zoosofia.eu

Първият и най-големият зоопарк на Балканите навършва 130 години.

Като подарък са обновени загражденията на сурикатите и на гривестите бодливи свинчета.

След дни започва и по-мащабен ремонт на сектор „Примати”.

Честванията на рождения ден през почивните дни със специални забавления за малки и големи.

Специално за случая ще бъде преобразен Централният вход на Зоопарка.

Кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова ще открие фотодокументална изложба “130 години Зоологическа градина София” , посветена на историята на Софийския Зоопарк”.

Ще се открият две нови модерни външни експозиции за африкански животни в близост до зала Зала “Големи котки, терариум и акварум”, както и новото мобилно приложение на “Vips Sofia Zoo” , което е единствено по рода си в Европа и е изцяло български продукт.

В края на 1887 със специален указ на княз Фердинанд Сакскобургготски се отрежда терен за Зоологическа градина в Царската ботаническа градина. По онова време мястото се намира в края на града, в близост до днешната Борисова градина. През 1890 Царската зоологическата градина заема това място след облагородяването му и усиления строеж на клетки. Настанени са първите животни – видри, диви кози, елени, хищни птици, лами, лебеди и жерави. Назначени са гледачи (или зверовъди, както тогава се е казвала длъжността), а надзирател става Ернст Хублайн, повикан от Кобург специално за тази позиция. По професия той е скулптор и умело препарира животните, които умират в зооколекцията с което е поставена основата на Естествено-исторически музей на Княз Фердинанд, основан през 1889.

Сега той е Национален природонаучен музей и традицията там да се препарират и съхраняват по-ценните и редки животни от Софийския зоопарк за научната му сбирка продължава и до днес.

 

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама