Приятели на Боян Петров организират поход в негова памет

73

Приятели на алпиниста Боян Петров организират тази неделя поход в негова памет.

Сборната точка е в квартал Княжево, а след това ще се достигне до местността Копитото на Витоша. Това е всекидневният маршрут на Боян Петров. Желаещите са поканени да дойдат в 9 часа сутринта на 20 май при бар „Шишарката“ – в началото на туристическата пътека към Копитото, предаде БГНЕС.

„Ние сме група приятели, които имаха честта да се докоснат до величието и енергията на Боян Петров, докато работехме с него през последните две години. В неделя организираме поход в негова памет по маршрута, за който той постоянно ни разказваше – от Княжево до Копитото. Маршрут, който така и не успяхме да извървим заедно с него“, пишат инициаторите. Издирването на Боян Петров бе прекратено на 16 май. Алпинистът изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. Алпинистът Боян Петров, към 2017 г. е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 метра.

Боян Петров е и зоолог, еколог и спелеолог, работи в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България. Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние. На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота.

Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама