10 невероятни фактa за Космоса, които може би не знаете

75

Снимка: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/ALAMY STOCK PHOTO/sciencenews.org

1. Залезът на Марс е син
Апаратът, който изследва Марс, засне първата си цветна снимка през 2015 и разкри, че залезът там е син. Това се дължи на прах във въздуха, който дава възможност на синята светлина да навлиза в атмосферата по-лесно от цветовете с по-голяма дължина на вълната като оранжево, жълто и т.н.

2. Продуктите в Космоса са ужасно скъпи
Ако се раздели цената на една космическа мисия на товара, който се носи на борда, се получават стряскащи цифри. Половин килограм товар възлиза на около 10 000 долара в космоса. Лимоните, например, там струват по 2000 долара за брой.

3. Космосът е пълен с боклук
Парчета от ракети и друг космически боклук обикалят около Земята със скорост 10 пъти по-голяма от тази на изстрелян куршум. В орбита обикалят около 23 000 обекта, по-големи от бейзболна топка. Космическият боклук е опасен, защото може да причини катастрофи.

4. Отпечатъците от стъпките на астронавтите на Луната ще останат там 100 милиона години
Лунният камък ерозира много бавно, което означава, че отпечатъците от стъпките на астронавтите от мисия Аполо през 1969 ще останат видими между 10 и 100 милиона години.

5. Година на Венера е по-къса от ден
Венера се върти много бавно в посока, обратна на Земята, и прави пълно завъртане за 243 земни дни. Но ѝ отнема само 225 дни да обиколи Слънцето, защото е близо до него. Затова практически една година на Венера е по-къса от един ден.

6. Международната космическа станция е с размери на футболно игрище
Станцията тежи около 500 000 килограма и е най-голямата изградена от човека структура в космоса. Посещавана е от 230 души от 18 държави за провеждане на мисии и изследвания.

7. Можем да оцелеем около 15 секунди без скафандър в Космоса
В космоса няма налягане и въздухът се разширява. Което означава, че въздухът в белите ни дробове ще се разшири и ще разкъса тъканите. В такива екстремни условия тялото ни ще използва всичкия наличен кислород в кръвта за около 15 секунди.

8. Възможно е да станеш престъпник в Космоса
Астронавтите може да са в безтегловност, но не са неподвластни на земните закони. Има специални космически закони, които се съблюдават от ООН, за да не се превърне космосът във военна зона или в поле за ядрени опити.

9. Слънцето съставя 99.8% от масата на Слънчевата система
Останалата част от Слънчевата система е като прашинка в сравнение със самото Слънце.

10. В центъра на Млечния път има десетки хиляди черни дупки
Според изследвания, в средата на Млечния път има стотици черни дупки в комбинация със звезди и 10 000 самостоятелни черни дупки.

Източник: Insider
Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама