Джеймс Харисън – мъжът, чиято кръв е спасила 2,4 милиона бебета

258

Снимка: newsmax.com/Australian Red Cross Blood Service

През 1951 година 14-годишно момче от Австралия на име Джеймс Харисън претърпява операция на белите дробове. Лекарите отстраняват единия му дроб и го държат в болница три месеца.

Харисън оживява до голяма степен благодарение на количествата кръв, които му преливат. По това време австралийските закони изискват кръводарителите да бъдат пълнолетни. Харисън е още малък, но дава обет, че след 4 години ще стане кръводарител. Когато навършва пълнолетие, Харисън започва да дарява кръв.

По същото време лекарите в Австралия се опитват да открият причината за хиляди случаи на мъртвородени деца или бебета с вродени мозъчни увреждания. „До 1967 година в Австралия имаше буквално хиляди умиращи бебета годишно и лекарите не знаеха каква е причината”, обяснява Джема Фолкънмайър от Австралийския червен кръст. „Спонтанните аборти бяха много чести и много деца се раждаха с мозъчни увреждания.”

Оказва се, че бебетата страдат от хемолитична болест на новородените. Състояние, което се появява при жени с отрицателен резус фактор, бременни с деца с положителна кръвна група. Лекарите откриват, че е възможно да предотвратят опасността, като инжектират на бременните кръвна плазма, съдържаща редки антитела. След проучвания откриват и подходящ донор в Ню Саут Уелс – Джеймс Харисън.

Молят го да участва в експеримента и той веднага се съгласява. Първата доза от плазмата, изолирана от кръвта на Харисън, е инжектирана на бременна през 1967 г. Оттогава Харисън дарява кръв в продължение на повече от 60 години и неговата плазма е използвана за да се направят милиони инжекции.

Тъй като 17% от бременните в Австралия имат нужда от такава инжекция, лекарите са изчислили, че Харисън е помогнал за спасяване на живота на 2,4 милиона бебета в страната.
Учените все още не са съвсем сигурни защо тялото на Харисън произвежда тези редки антитела, но смятат, че е възможно това да е в резултат на кръвопреливанията, които са му направени като дете.

Харисън никога не е помислял да спре да дарява кръв. През 2015 казва пред CNN: „Вероятно единственият ми талант е да дарявам кръв”. Наричат го „мъжът със златната ръка”. Тази година, на 81-годишна възраст, той направи последното си кръводаряване поради възрастови ограничения след общо 1173 кръводарявания.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама