9 май – Ден на Европа и Ден на победата

247

Днес е 9 май – Ден на Европа и Ден на победата.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 73 години от края на Втората световна война и 65 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

„Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват“. Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Редица прояви ще се проведат и у нас по повод Деня на Европа.

Междувременно Русия празнува днес победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия.

На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира. Документът за това е подписан късно вечерта на 8-ми май в училище в предградие на Берлин.

Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили“. Това гласи подписаният тогава акт за военна капитулация.

Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. и се празнува всяка година на 9 май и до днес. Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. През 2000 г.Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.

Денят на Победата е вторият по значимост празник в СССР след деня на Октомврийската революция. Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на СССР военните паради се прекратяват, до юбилейната 50-та годишнина от Победата. През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на Червения площад, където маршируват пехотни части, а московското предградие „Поклонническа планина“ е организиран парад с бойни машини. От 1995 до 2007 на Червения площад ежегодно се провеждат военни паради, без техника. От 2008 в парадите отново започват да участват бойни машини.

В Деня на победата през 2012 в Томск за пръв път се провежда обществената акция „Безсмъртен полк“ (на руски: Бессмертный полк). Участниците в нея преминават по улиците на града с портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави.[4]

Денят на победата в България

В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-44) на БКП и партизани, организират се и други тържествени мероприятия. След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението.

В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май. Те отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат на техните паметници венци и цветя. От 2005 г. празнуващите на 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.

Източници: БТА, БГНЕС и БНР, Уикипедия

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама