Китай са отказали да изпратят хеликоптер за издирването на Боян Петров

57

Снимка: bTV

Китай е отказала да изпрати хеликоптер в издирването на алпиниста Боян Петров.

Това заяви пред Нова телевизия режисьорът Поли Генчева, която е в Хималаите заедно с оператора Красимир Андов, за да снимат филм за алпиниста.
Припомняме, че Боян Петров е в неизвестност от няколко дни при опита му да изкачи връх Шиша Пангма. В момента трима шерпи издирват алпиниста.

Поли Генчева обясни, че от Китай не са дали разрешение в издирването да се включи хеликоптер заради изискване летателния апарат да не се издига повече от 5000 метра височина. По думите й обаче е имало случаи, в които хеликоптери се издигали до 7500 метра, където е и лагерът на Боян Петров.
„Боян не е изчезвал за толкова дълго време. Случвало се е да има проблем с телефона, но в момента това вече е проблем.“ Това заяви по-рано днес пред Нова жената на алпиниста Боян Петров Радослава Ненова.

Радосвета вярва, че всичко ще бъде наред.
За последно Петров и жена му са се чули на 28 април. След това алпинистът е тръгнал нагоре в планината. Оттогава никой не го е чувал. По думите на Радослава той се е чувствал добре и не е имал проблеми. Трябвало да се обади на 3 май.

Радосвета заяви и че Боян винаги носи със себе си сателитния телефон. Тя няма представа защо този път алпинистът е тръгнал без него.

„Може да го е забравил. Мога само да гадая. Планът е спасителите да тръгнат нагоре да го търсят“, допълни тя.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама