Тържествен парад за празника на Българската армия и Деня на храбростта (ВИДЕО)

613

Снимка: bTV

България чества Деня на храбростта и на Българската армия и 140 години от възстановяването на армията ни с пищен военен парад в центъра на София.

В него участват над 1600 военнослужещи, 52 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетните войски, както и 14 хеликоптера и самолета на Военновъздушните сили, съобщава bTV.

Командващ парада е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

 

В началото на парада президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се поклони пред знамената светини и бойните знамена, след което поздрави полковете, участващи в парада.

Начело на парада бяха офицерите от военната академия „Георги Раковски“ – най-старото висше военно училище, създадено със закон през 1912 г.

В него участваха още гвардейска част, курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“, военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада (Сухопътни войски), представителният блок на Бригадното командване Благоевград, блок от военнослужещи от ВВС, военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби, 68-ма бригада Специални сили, представителен блок на Мобилната комуникационна информационна система от състава на Съвместното командване.

За пръв път във военния парад участва и представителна част от Република Македония – механизиран пехотен батальон от 75 души. Те поздравиха президента по техния военен церемониал.

В своето обръщение президентът каза, че българите трябва да осъзнаят, че „свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността.

В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората и техниката, които са призвани да бранят България“, посочи президентът.

 

Речта му бе последвана от химна,изпълнен от военен оркестър и хор и топовни салюти.

Традицията да се чества Гергьовден като Ден на храбростта и празник на Българската армия има дълбоки корени, но официално празникът е учреден на 9 януари 1880 г. с указ на княз Александър I Батенберг.

Уникално в цялата европейска история е, че в петте войни, които България води след Освобождението, армията ни не е изгубила в плен нито едно бойно знаме.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама