Първите дипломати на България, Албания, Гърция и Република Македония обсъдиха как да задълбочат сътрудничеството между своите държави

41

 На среща в Солун първите дипломати на България, Албания, Гърция и Република Македония – Екатерина Захариева, Дитмир Бушати, Никос Кодзияс и Никола Димитров обсъдиха как да подобрят сътрудничеството между своите държави във всички аспекти на политиката, икономиката, културата, образованието и гражданското общество.

Това е третата подобна среща, като сега освен министрите на външните работи се събраха делегации от министерствата на вътрешните работи и на транспорта от четирите държави.

По време на дискусиите всички страни благодариха на Българското председателство на Съвета на ЕС за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Европейския съюз, което даде шансове на целия регион да постигне по-голяма свързаност във всички аспекти на икономиката и живота.

“Ние, балканските страни, започнахме да разбираме колко е важно да се интегрираме, особено с шестте страни от Западните Балкани. Това е свързано и с европейската перспектива на тези шест държави – заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. – Благодаря на Никос за подкрепата от Гърция в това отношение и се радвам, че процесът по интеграция на нашите съседи стана невъзвратим.“

“Всичко започна през 2003 година от тук – от Солун. За нещастие 15 години по-късно ЕС се вижда на всеки две години с Африка, с Латинска Америка, с Азия, а със Западните Балкани – все още на 15 години. Това не е добре. Освен политическите заключения, предлагаме серия от практични мерки, които искаме да влязат в софийската декларация след срещата на върха през май: свързаност, сигурност, икономика, върховенство на закона”, допълни българският първи дипломат.

Нейният колега Никола Димитров даде пример за добро сътрудничество договора за приятелство между България и Република Македония: “Това което постигнахме с Екатерина, има директен ефект върху всички сфери на живота още преди подписването на договора за приятелство. Туризмът, търговията, инвестициите се увеличиха чувствително.”

На четиристранната среща Захариева предложи да се провеждат редовни заседания на политическите директори на четирите външни министерства, а на следващата министерска среща да бъдат поканени и министрите на икономиката. Министрите обсъдиха още редица въпроси от международния и регионалния дневен ред, по които четирите държави може да си сътрудничат по-тясно.

Вицепремиерът Екатерина Захариева проведе и двустранна среща със своя колега от Република Македония Никола Димитров, на която стана ясно, че съставите на съвместните комисии по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество вече са готови и ще бъдат представени следващата сряда от правителствата на двете държави.

Мултидисциплинарната комисия, която ще обсъжда редица въпроси от двустранен интерес, включително исторически и образователни, ще се състои от по седем членове от двете страни. Министрите Захариева и Димитров се договориха първото й заседание да се проведе в София.

В България ще заседава и другата комисия – междуправителствената, която веднъж годишно ще прави оценка на изпълнението на договора. Тя ще се председателства от външните министри и в нея влизат представители на почти всички министерства. Първото й заседание ще е преди следващото междуправителствено заседание между кабинетите на двете държави.

На среща с гръцкия външен министър Никос Кодзияс българският вицепремиер Екатерина Захариева повдигна въпроса с българските граждани, които са получили присъди или обвинения в Гърция за престъпления или административни нарушения с превозни средства, които са продали отдавна, или автомобили, които отдават под наем на трети лица. Министър Кодзияс пое ангажимент следващата седмица негови дипломати да приемат в МВнР в Атина екип от българското посолство, който да представи всички случаи.

Миналата година МВР предприе стъпки за решаване на подобни казуси чрез свързването на нотариусите с КАТ. Така всяка покупко-продажба на автомобил се отразява веднага в системата на пътната полиция. Но тепърва трябва да се намери решение на заварените казуси.

С албанския външен министър Дитмир Бушати вицепремиерът обсъдиха редица двустранни въпроси, както и по-нататъшните действия на Албания, след като Европейската комисия препоръча на Съвета да одобри започването на преговори за членство, както и очакванията на Тирана от Срещата на върха в София.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама