Военният парад за Деня на храбростта и празника на Българската армия, събра хиляди хора в София

0
blank
Снимка: Ладислав Цветков

Снимка: Ладислав Цветков

Хиляди жители и гости на София се събраха на площад „Княз Александър I“, за да поздравят военнослужещите по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

По традиция парадът беше открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната за Нова Вест.

Участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили и бяха представени над 50 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните и зенитно-ракетни войски. Над събралото се множество в центъра на София прелетяха 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили.

Овациите на публиката спечелиха военнослужещите от представителните блокове на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, Националния военен университет „Васил Левски”, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили”, Мобилната комуникационно-информационна система (КИС) и Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили.

За първи път в парада в София участие взе представителен блок на македонските Въоръжени сили от военнослужещи от механизиран пехотен батальон с командир подполковник Боро Латкоски. Преминаването на блока по площада премина под аплодисментите и одобрителните възгласи на многобройната публика.

Със затаен дъх хората наблюдаваха преминаването на вертолетите Ми-24 и АS-532 AL „Cougar”, военно-транспортния самолет C-27J „Spartan”, учебните самолети L-39ZA и „Пилатус“ РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29. Веднага след тях на площада дефилира бойната техника, на въоръжение в Българската армия: танк Т-72, 122 – мм самоходна гаубица „2С-1” – „Гвоздика“, бойни машини на пехотата – БМП-1 и БМП-23, 120 мм самоходна минохвъргачка Б1–11 „Сани”, бронетранспортьор (БТР) 60ПБ, зенитно-ракетен комплекс „ОСА”-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, тактически ракетен комплекс „Точка”, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес” G 270, бронирана машина „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando seleсt” и „Guardian”, пускови установки от зенитно-ракетен комплекс С-300 (SA-10) и транспортно-зареждащи машини за зенитно-ракетни комплекси С-125 (SA-3) и С-200 (SA-5).

В 12:00 ч. пред парадния вход на Президентството се състоя тържествената смяна на почетния гвардейски караул.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев поздравиха по повод Деня на Храбростта и празника на Българската армия ветерани от войните и членовете на военно-патриотичните съюзи.

По традиция на този ден министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отличиха военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения и принос към отбраната на страната.

Празникът започна с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Тържественият ритуал беше отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим.

Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан във всички гарнизони на Българската армия в страната и от военнослужещите, участващи в мисии и операции зад граница.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама

реклама

реклама