Южна Корея и Турция се споразумяха за тясно сътрудничество

97

Снимка: Alex Jensen/Anadolu Agency

Турция и Южна Корея се споразумяха днес за тясно сътрудничество за успешното осъществяване на визията на Турция за 2023 г., предаде Анадолската агенция, като се позовава на съвместна декларация на лидерите на двете страни.

Декларацията е публикувана след официална среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с южнокорейския му колега Мун Дже-ин в президентския дворец в Сеул, съобщи БТА.

Визията на Турция за 2023 г., когато се навършват 100 години от създаването на Република Турция, включва цели за постигане на усъвършенстване в области като икономическа дейност, енергетика, здравеопазване и транспорт, както и това страната да стане една от 10-те най-силни икономики в света.

Ердоган и Мун са обсъдили също последните развития в Близкия изток, включително палестинския въпрос и проблема със Сирия, се посочва в декларацията. Двамата лидери са подчертали необходимостта от повече съвместни усилия от международната общност за трайно политическо решение в Сирия.

Двамата президенти са се договорили за увеличаване на контактите и сътрудничеството между техните правителства и между представителите на частния сектор.

Те са се споразумели за сътрудничество в борбата срещу тероризма, по въпросите за бежанската криза, световния мир и стабилност и други въпроси.

Двамата президенти са се договорили за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на транспорта, инфраструктурата, енергетиката и отбранителната индустрия.

Реджеп Тайип Ердоган и Мун Дже-ин са присъствали на церемонията по подписването на четири двустранни споразумения за сътрудничество в областта на висшето образование; информацията, телекомуникациите, космическите и сателитни технологии; промишлеността и енергетиката и здравеопазването и медицината.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама