Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани

363

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани няма да бъдат задържани. Това се разбраха на среща в Министерския съвет главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ема Хопкинс.

Шансът искането за екстрадиция (на Желяз Андреев) да бъде уважено е минимален, каза Цацаров, цитиран от bTV.

Правосъдният министър Цецка Цачева добави, че на 22 и 23 май у нас ще се проведе среща ЕС – САЩ в рамките на председателството. За нея ще пристигне и главният прокурор на Щатите. Изложени са всички политически и юридически аргументи, ние смятаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени, каза министърът.

На 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния си Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи. Те са работили в кол център на фирма регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

Подписали двустранен договор за екстрадиция и сме длъжни да изпълним тяхната молба, каза тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Впоследствие Андреев беше освободен от ареста с мярка „подписка“. По думите му като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата. Някой иска да си измие ръцете с мен, коментира той пред bTV.

По думите му министерството на външните работи, президентството и канцеларията на омбудсмана още миналата година са били запознати със случая, но не са направили нищо, за да го защитят, изтъквайки, че няма официално искане за екстрадирането му.

Междувременно на 12 април Цацаров обяви, че от МВР са постъпили документи за задържането на още четирима българи – двама мъже и две жени, по същото обвинение. „Няма да ги задържим, защото това не е наложително“, успокои тогава той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама