5 билки, полезни за здравето

300

Природните растителни продукти се използват в човешката история за различни цели. Всъщност писмените записи за употребата на билково лекарство датират повече от 5000 години и за голяма част от историята билковото лекарство е единственото лекарство.

Днес растенията се използват за лечение на редица здравословни проблеми и състояния, включително алергии, артрит, мигрена, умора, кожни инфекции, рани, изгаряния, стомашно-чревни проблеми и дори рак – доказвайки, че храната е лекарство. Тези билки са по-евтини и са по-безопасно средство за лечение от конвенционалните медикаменти, поради което толкова много хора избират да се върнат към тази традиционна идея за медицина

1. Суров чесън

Чесънът съдържа жизненоважни хранителни вещества, включително флавоноиди, олигозахариди, селен, алицин и високи нива на сяра. Консумирането на варен или суров чесън, чрез добавяне на храна или вземане на капсула, може да помогне за лечение на диабет, борба с възпалението, подсилване на имунната система, регулиране на кръвното налягане, борба със сърдечносъдовите заболявания, облекчаване на алергии, борба с гъбични и вирусни инфекции и подобряване на косопада.

2. Джинджифил

Джинджифилът е най-широко използваната хранителна подправка в света днес. Терапевтичните ползи от джинджифила идват от джингол, мазната смола от корена, която действа като силно мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Джинджилолът, освен другите биоактивни агенти, присъстващи в джинджифила, е способен да облекчи лошото храносмилане и гадене, да засили имунната и дихателната функция, да се бори с бактериални и гъбични инфекции, да лекува стомашни язви, да намали болката, да подобри диабета, да предотврати малабсорбцията и дори да възпрепятства растежа на ракови клетки.

3. Куркума

Куркума е растение, което има много дълга история на медицинска употреба, датираща от близо 4000 години. Съвременната медицина е започнала да признава нейната важност, както се посочва в над 3 000 публикации, посветени на куркума.

Това мощно растение може да се добави към всяка рецепта или да се приеме като добавка. Има редица ползи от куркума, включително способността му да забавя и предотвратява съсирването на кръвта, да се бори с депресията, да намалява възпалението, да облекчава болката от артрит, да управлява диабета, да третира стомашно-чревните проблеми, да регулира холестерола и да се бори с рака.

4.Женшен

Женшенът е едно от най-популярните билкови лекарства в света и се използва в Азия и Северна Америка от векове. Местните американци използват корена като средство за стимулант и главоболие, както и лечение за безплодие, треска и нарушено храносмилане.

5.Млечен трън

Екстрактите от млечен бодил са били използвани като традиционни лекарства за билкови лекарства за почти 2000 години. Млечния бодил съдържа високи нива на липофилни екстракти от семената на растението, които действат като биофлавоноиди, които повишават имунитета и забавят оксидативния стрес.

Билката се използва и за противовъзпалителните свойства. Той може да подпомогне храносмилателната функция, да увеличи производството на жлъчка, да подобри здравето на кожата, да се бори с появата на стареене, да намали нивата на холестерола и да помогне за детоксикацията на тялото.

Народна и алтернативна медицина е решение при редица ваши проблеми, но винаги се консултирайте с лекар.

Източник: peroto.net

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама