Ципрас: Неприемливо е искането на Ердоган за размяна на военни

36

Държавното и политическо ръководство в Гърция реагира гневно на поисканата от турския президент Реджеп Ердоган размяна на двамата гръцки военнослужещи, задържани в Турция, срещу осемте турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след опита за преврат през 2016 г.

След като президентът на страната Прокопис Павлопулос определи като „немислими“ изявленията на Ердоган, премиерът Алексис Ципрас също нарече „неприемлива“ и „подлещажа на отхвърляне“ поисканата от турския президент размяна на въпросните военни, предава БТА, цитирано от „24 часа“.

В социалната мрежа Туитър гръцкият министър на отбраната Панос Каменос написа, че изявленията на Ердоган са потвърдили, че наистина двамата гръцки военнослужещи са де факто заложници на Анкара. „За жалост, това което бях казал и аз. сега се потвърджава“, пише Каменос.

Турция е длъжна най-сетне да осъзнае какво означава независимост на правосъдието в една правова държава, каквато е Гърция, обяви в свое съобщение главната опозиционна партия Новая демокрация.

Лидерката на ПАСОК и ръководителка на Движението за промяна Фофи Генимата призова Анкара да спази международното право.
Водачът на формацията Потами /Реката/ Ставрос Теодорокас пък определи поисканата от Ердоган размяна като „анадолски пазарлъци“ и също прикани Анкара да се придържа към правото, а не да своеволничи.

Ердоган обяви, че съдбата на двамата задържани в Турция гръцки войници е свързана с решението на Атина дали да екстрадира осемте предполагаеми участници в опита за преврат в Турция през 2016 година. „Ако ни дадат предполагаемите участници в опита за преврат, ще вземем под внимание“ съдбата на гръцките войници, добави той.

Анкара не спира да изисква предаването на осемте военни, избягали в Гърция след неуспешния опит за преврат. Атина не приема искането и отказва да обвързва този случай със съдбата на гръцките войници, за които твърди, че са навлезли погрешка на турска територия по време на граничен патрул през март.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама