Хората, които псуват, имат по-богат речник, твърдят учени

82

Ако някой ви каже, че псувайки изглеждате тъпи, не се тревожете – науката го опреовергава. Проучване от 2015 установило, че хората, които притежават значителен репертоар от псувни, по всяка вероятност имат по-богат речник от непсуващите.

Това опровергава стереотипа, че хората псуват, когато не могат да намерят по-интелигентен начин да се изразят.

Психолозите Криси Джей и Тимъти Джей от Марист Колидж и Масачузетския колеж по изкуствата издигат хипотезата, че хората, които псуват цветущо, най-вероятно разполагат с цялостно по-богат речник и по-добри езикови способности.

В първия си експеримент психолозите включили 43 участника (30 от които жени) на възраст между 18 и 22 години и ги накарали да изрекат колкото може повече неприлични думи в рамките на една минута. После трябвало да изброят и възможно най-много названия на животни в рамките отново на минута (за проверка на речниковия им запас и интереса им към езика).

Във втория експеримент на учените участвали 49 души (34 от тях жени), които трябвало да напишат псувните, които знаят.

Учените установили, че наборът от псувни съвсем не е индикатор за беден речник – всъщност изобилието от мръсни думи било пряко свързано с богат речников запас.

Хората, които използват забранени думи, разбират съдържанието им, както и нюансите в значенията им. Умението да се различават нюанси е знак за добро, а не за бедно лингвистично познание.”

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама