Кетаминът действа срещу депресия

1191

Кетаминът показва обещаващи резултати в лекуването на депресия и суицидни намерения, сочи американско проучване. Кетаминът, който има репутация на дрога, използвана на партита, реално е анестетик. Проучване установило, че употребата на лекарството под форма на спрей за нос води до съществени подобрения в депресивните симптоми още през първите 24 часа.

Докладът на учени от Janssen Research, Jonson& Jonson и Медицинския университет в Йейл е първото изследване на кетамина като лекарство срещу депресия, направено по поръчка на компания за лекарства. Докладът е публикуван в Американския журнал по психиатрия.

Изследването обхванало 68 души с висок риск от самоубийство. Всички пациенти, подложени на тестовете, били в болница и на антидепресанти. В добавка към стандартното лечение, на половината пациенти бил даван кетамин под форма на спрей за нос, а на другата половина- плацебо.

Проучването установило, че онези, които приемали кетамин, показали много по-голямо подобрение по всички показатели на депресивната симптоматика през първия месец от лечението.

На 25-тия ден обаче ефектът намалял. Учените предполагат, че веществото би могло да се използва като временно и бързодействащо лекарство при остра депресия и риск от самоубийство и може да помогне в началните етапи на лечебния процес, тъй като повечето антидепресанти оказват ефект чак след 4 до 6 седмици от началото на приема им.

Спреят за нос в момента се тества, за да може да получи лиценз.

За момента няма данни за развиване на зависимост към кетамина или за злоупотреби по време на тестовия процес, но учените предупреждават, че са необходими още допълнителни изследвания. Учени от Великобритания също изследват кетамина като лекарство против депресия, но приеман венозно. Д-р Джеймс Стоун от Кралския колеж по психиатрия казва пред ВВС, че американското изследване потвърждава техните данни.

Той казва още, че под формата на спрей за нос лекарството се приема много по-лесно, в сравнение с венозното, и „методът е по-бърз, което позволява повече хора да бъдат третирани по едно и също време с по-малко необходимо оборудване.”

Лекарството ще бъде изписвано на хора с тежка депресия като втори или трети вариант за лечение, ако другите антидепресанти не действат, и би могло да замести електрошоковата терапия.

Източник: ВВС
Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама