Килим от милиони лалета разцъфна в Истанбул (ВИДЕО)

1073

Снимка: Twitter

Всяка година април е месец на лалето в Истанбул. Турският мегаполис се превръща в цветна приказка с милиони засадени луковици, които цъфтят из парковете, градините и хълмовете му.

Около 30 милиона лалета са използвани за аранжиране на тазгодишния Фестивал на лалетата в Истанбул. Традиционното цветно събитие се провежда в различни части на града за 13-и път и ще продължи до края на април.

Кога цъфтят лалетата в Истанбул?
Зависи от времето, но обикновено първите пъпки се отварят в края на март или началото на април, като цветната феерия продължава няколко седмици.

Кога се провежда Фестивалът на лалето?
Обикновено се провежда между 1 и 30 април, като не е нужно да се съобразявате с конкретни дати. Изберете си дата през април и се насладете на красотата.

Защо лалето е символ на Истанбул?
Лалето е един от най-разпознаваемите символи на Истанбул. Цветето е пренесено в града от Иран преди векове и става любимо на местното население. В определен период дори се стигнало дотам, че луковица на рядък вид лале можела да се продаде за чутовни суми! От Истанбул лалета навлизат и в Европа, където също предизвикват фурор, особено в Холандия.

Парковете, в които има най-много лалета
Емирган парк (Emirgan Korusu) – със своите цветни павилиони, милиони лалета и невероятни гледки към Босфора е една от основните локации на фестивала. През април на открита сцена в парка се провеждат и безплатни концерти, демонстрации по традиционни турски изкуства, калиграфия, стъкларство, фотографски изложби.

Гьозтепе парк (Göztepe) – Друг център на фестивала, но в азиатската част на Истанбул, където също се организират много събития.

Бейкоз (Beykoz Korusu) – Още един зелен рай в азиатската част на Истанбул, където можете да се отдадете на лежерни разходки по брега на Босфора.

Гюлхане парк (Gülhane) – Над милион лалета биват засаждани тук всяка пролет.

Площад Султанахмед – Площадът пред джамията Султанахмет се превръща в килим от лалета.Една от най-големите композиции е килимът на площад Султанахмед. Той се разпростира на площ от 1734 кв. мие направен от 565 000 лалета. За фестивала са използвани 125 вида лалета. През XVIII век в Османската империя е имало 1500
вида лалета, което е било един от белезите за просперитет на управлението.

Йълдъз парк (Yildiz Park) – Този парк някога се е намирал в близост до двореца Йълдъз, откъдето носи и името си. Бил е ловен парк на султана, а днес е отворен за посетители. Характерни за него са многото дървета, както и едновремешните османски беседки.

Хълмът Чамлъджа (Çamlica) – Малко известен сред туристите, но любим на местните, хълмът Чамлъджа е ващата дестинация, ако сте готови да се справите с малко стръмно. По него също ще видите много лалета, а от върха ви очаква невероятна гледка към Истанбул.

 

Източник: nasamnatam.com

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама