3 милиона лева глоба за благоевградска фирма

76

3 054 744 лв. глоба отнесе благоевградска фирма с гръцки управител за нередовен износ на 10 048,500 кг обработен „тютюн за пушене“ т.е. нарязани на ивици тютюневи листа, съобщи Монитор.

Преди няколко дни митнически служители на ГКПП – Кулата, трасе „Изход“ извършили проверка на товарен автомобил влекач марка „ДАФ“ и полуремарке марка „Шмитц“ – хладилник с водач гръцки гражданин, който превозвал акцизна стока от Гърция за Румъния. В камиона имало 94 кашона, съдържащи общо 10 048,500 кг тютюнево изделие „тютюн за пушене“ – нарязани на ивици тютюневи листа.

Собственик на камиона и тютюна е благоевградска фирма с управител гръцки гражданин, съобщиха от митниците. Според тяхната информация превозваният тютюн е без данъчен документ по ЗАДС, не са преставени нито фактура, нито митническа декларация, или придружителен административен документ, нито електронен административен документ. Както не са представени и документ на хартиен носител, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза. Доказано е, че дружеството е осъществило състава на административно нарушение по чл. 126 от Закона за акцизите и данъчните складове.

Дължимият акциз от фирмата възлиза в размер на 1 527 372 лв. На базата на извършеното нарушение благоевградската фирма ще трябва да плати двойния размер на акцизната стока, а именно 3 054 744 лв., каквато е наложената имуществена санкция.

Районният съд в Петрич потвърди наказателното постановление с наложената санкция, като отне в полза на държавата тютюна и камиона с ремаркето превозващ го, който възлиза на стойност 17 250 лв.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама