Домашните любимци на Скрипал са намерени мъртви

33

Снимка: БТВ

Домашните любимци на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, който бе отровен във Великобритания, са мъртви, съобщи говорителка на британското министерство на околната среда, цитирана от АФП.

Тя каза пред агенцията, че когато е получил достъп до жилището на Скрипал, ветеринарен лекар е открил двете му морски свинчета мъртви. Една котка е била намерена в тежко състояние и ветеринарен хирург е решил да я евтаназира, за да сложи край на мъките ѝ.

Цитираната говорителка не уточни дали животните са починали от отравяне вследствие на атаката с нервнопаралитично вещество срещу техния стопанин, или впоследствие от глад.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в критично състояние на пейка в търговски комплекс в Солсбъри преди повече от месец – на 4 март, а участта на животните му бе оповестена едва сега.

Британската лаборатория не е могла да установи дали веществото „Новичок“ е произведено в Русия
Британската полиция смята, че Скрипал е бил изложен на действието на химическото вещество в своя дом. Най-висока е концентрация от веществото беше открита на дръжката на входната му врата, припомня АФП.

Агенцията отбелязва, че в сряда Русия е повдигнала въпроса за съдбата на домашните любимци на Скрипал.
Британският таблоид „Сън“ писа, че труповете на двете морски свинчета и на котката са били изгорени.
Според руското посолство в Лондон Скрипал е имал още котка, за която обаче говорителката на британското министерство на околната среда не спомена нищо.

Бившият шпионин остава в критично състояние в болница. Дъщеря му е в съзнание от повече от седмица и се възстановява.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама