Влияе ли на организма ни отказването от социалните мрежи на хормонално ниво

35

Снимка: savovdesign.com

Имате нужда от интернет детокс? Спирането на Фейсбук може да намали нивата на кортизол – хормона на стреса, показват данни от ново проучване.

Заедно с нивата на кортизол обаче, излизането от социалните мрежи намалило и усещането за щастие на участниците в проучването и след период от 5 дни повечето от тях с радост се върнали обратно във Фейсбук.

Изследването е направено от Австралийския Католически Университет и Университета в Куинсленд. Резултатите сочат, че най-полезен е временният отказ от използване на социални мрежи.

Типичният Фейсбук потребител се натоварва от големите количества информация, които получава. Краткосрочни почивки извън социалните мрежи успяват да намалят стреса, поне за известно време.”, твърдят учените.

Излседвани са едва 138 души в продължение на 5 дни, затова проучването няма за цел да генерализира данните по отношение на всички Фейсбук потребители, чийто брой надвишава милиард. Но изследването достига до някои интересни факти за ефекта на социалните медии върху нас – съзнателни и несъзнателни.

Тестовете на слюнката на хората, отказали се от Фейсбук, показали понижени нива на кортизол. Но самите участници в изследването не се чувствали по-малко стресирани. Това вероятно е признак, че социалните медии водят до промени в организма ни, които ние не осъзнаваме.

Въпреки че участниците в изследването свалиха нивата си на стрес на физиологично ниво, те нямаха усещането за по-приятен живот”, казва психологът Ерик Ванман. „Хората споделяха, че се чувстват по-неудовлетворени и нямат търпение да влязат отново във Фейсбук.”

Напускането на Фейсбук може да е добър вариант да се избяга от свръхинформацията, но, от друга страна, то ни отделя от приятелите ни и общуването с тях. С други думи – не можем да живеем с Фейсбук, но не можем и без него.

Ванман споделя, че познава много хора, които редовно си вземат ваканция от Фейсбук и самият той го прави.

Хората си вземат почивка, защото са твърде стресирани, но се връщат във Фейсбук, когато се почувстват нещастни, защото там поддържат връзки с приятелите си. После отново повишават нивата си на стрес и си вземат нова почивка. И цикълът продължава.”

Източник: Science Alert
Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама