Родители отглеждат детето си без да определят пола му

61

Много преди Кил Майърс да роди, тя знаела, че детето ѝ ще бъде „то” или бебе, отглеждано без определение за пол. Пред медиите майката разказва как, като студентка по джендър науки в Университета в Юта, САЩ, тя смята, че полът е социално обусловен и не иска да налага такъв на детето си.

„Разбира се, че има биологични различния между половете. Но веднъж осъзнала, че полът е най-вече социална роля, аз не мога да се откажа от това схващане.”, казва Майърс.

Когато Майърс родила бебето Зумър преди две години, тя и партньорът ѝ решили, че детето ще расте в среда, свободна от полови стереотипи, докато само разбере какъв е полът му. За Майърс това означава на детето да се дават всякакви възможности и родителите да бъдат креативни по отношение на средата, а не просто да ограждат детето с полово неутрални обекти.

Концепцията включва премахване от живота на Зумър на всички полово дефинирани неща. Играчките също са „то”, а не „тя” или „той”, а дрехите на детето са и момчешки, и момичешки.
Въпреки че тази идея набира популярност, за много хора е трудно да приемат подхода на младите родители. Такива трудности изпитват бабите и дядовците на Зумър.

След раждането на детето майка му решила да запази в тайна анатомичния пол на Зумър от бабите и дядовците му, за да са наясно те колко сериозно е нейното решение да го отглежда като полово неопределено дете. И за да могат да свикнат с правилното местоимение „то”.

Въпреки усилията на двойката да отглежда детето си без полови дефиниции, Зумър вече схваща разликите между хората от двата пола и нарича мъжете по улиците „тати”, тъй като му приличат на баща му.

Снимка: Instagram

Двойката очаква детето им скоро да определи пола си само. Според тях това ще се случи, когато то е на 3 или 4 години. Те обясняват, че отглеждат детето по този начин, защото „третият пол съществува, съществуват и транссексуални хора, и хомосексуалисти, а в биологичния и социалния пол съществуват различни степени. Въпреки това нашата култура обича да налага схващането, че всички 7 милиарда души могат да се разделят само на две категории.”

Засега при детето Зумър анатомията не играе роля в живота му.
Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама