Учени обясниха защо пукат кокалчетата на ръцете ни

78

 За онези, които обичат често да пукат кокалчетата на ръцете си, звукът от изпукването е сред любимите им.

Някои бабини деветини твърдят, че пукането на кокалчетата може да причини артрит в по-късна възраст, но това не отказва хората, които обичат да го правят.

Учените от години спорят откъде точно идва този звук. През 1971 екип учени от Университета в Лийдс развива хипотезата, че звукът се получава заради формиране на балончета в ставната течност. По-нататъшни изследвания обаче развенчават тази теория, тъй като става ясно, че в ставната течност остават мехурчета дори и след изпукване на пръстите.

Учените Винит Чандран Сужа и Абдул Баракат решават да създадат математически модел и да опитат да открият веднъж завинаги откъде идва пукащият звук.
В изследване те обясняват, че са използвали геометричен модел на ставите между пръстите и с математически изчисления чрез дедукция са стигнали до извод как точно се получава звукът.

Двамата стигнали до заключение, че когато кокалчетата пукат, малки мехурчета в ставната течност се пукат заради разликата в налягането на течността. Това е причина за пукащия звук, който всички познаваме отлично, и доразвива теорията на учените от Лийдс отпреди десетилетия.

Сужа и Баракат са стигнали по-напред в проучването в сравнение с колегите си през 70-те. Техният математически модел се основава на предположението, че мехурчетата се пукат само частично и така създават звука. Така фактът, че в ставната течност остават още микробалончета след изпукването, е без значение.

В изследването си авторите демонстрират как налягането , изпуснато от пукащите се мехурчета в ставите, произвежда акустични вълни, които могат да бъдат изчислени чрез матматически модел.

Източник: Independent.co.uk
Превод и редакция: „Нова Вест“

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама