Драконов плод – мода или здраве

577

Чували сме за дракони, драконови яйца, драконов огън и от известно време чуваме и за драконов плод.

Докато драконите не съществуват, то драконовият плод – да. Освен това плодът, наричан още питая, има и много ползи за здравето, но за тях след малко. Нека първо разберем какво точно представлява този плод.

Драконовият плод е тропически кактусов плод, чиито произход е Мексико. Кората му е ярка, цикламена със зелени люспи, която наподобява драконова кожа, оттам идва и името му. Отвътре плодът наподобява видът на киви, само че е бял с черни семки (или цикламен с черни семки, но се среща по-рядко). Има и друг сорт драконови плодове – те са жълти отвън и бели с черни семки отвътре.

Този така „модерен“ плод, който все по-често присъства на „арт“ снимки по плажове, наистина изглежда много екзотично, но не може да се похвали със същия вкус. Някои го оприличават на смеска между киви и круша, но за мен е далеч по-безвкусен.

За разлика от вкуса, ползите за здравето, на питаята са забележителни. Нека ги разгледаме по отделно:

Имунна система

Витамин С е незаменим и не може да се произвежда от човешкото тяло, което налага да се набавя с храната. Тези плодове са буквално претъпкани с витамин С, за който всички знаем, че е чудесен за имунната система.
Драконовите плодове също се нареждат високо в списъка на антиоксидантите. Богати са също на витамини В1, В2, В3, както и калций, фосфор, желязо, протеин, за да поддържат имунната система във „върхова форма“.

Дижестив

Отлично знаем, че фибрите помагат за храносмилането и най-добрият начин да си ги набавим е чрез плодовете и зеленчуците. Драконовите плодове съдържат доста добро количество на фибри, които успешно спомага за раздвижването на червата, както и елиминира някои проблеми (ако ме разбирате 😉 ).

Друга причина драконовите плодове да действат благоприятно за храносмилaнето е високото им съдържание на несмилаеми фибри. Тези несмилаеми фибри действат като пребиотици. Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди – несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.

Лечение и предотвратяване на диабет

Съдържанието на фибри спомага не само на храносмилането, а и на регулирането на захар в кръвта.

Проучване, публикувано в „Журнал – Фармакогностични проучвания“ („Journal of Pharmacognosy Research“), установило, че питаята има положителни резултати върху оксидативния стрес върху изследваните субекти, което предполага, че консумацията му е полезна за намаляване на някои проблеми, които могат да бъдат свързани с диабета. По-нататъшни изследвания, изследващи начина, по който плодовете са от полза за инсулиновата резистентност при затлъстели мишки, показват, че яденето на питая може да помогне за намаляване на риска от диабет.

Image result for dragon fruit

Сърцето

Същото проучване на „Journal of Pharmacognosy Research“ показва , че питаята е отлична храна за понижаване на холестерола. Мононенаситените мазнинни в плода спомагат за потдържането на сърцето в добра форма. Черните семки в драконовия плод, съвсем не са за подценяване. Те са източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Превантивна мярка срещу ракови болести

С големия си брой на антиоксидантни свойства и качествата – предотвратява рак. Има още една характеристика, която може да помогне за предотвратяване на рака – ликопенът, който съдържа. Резултатите от проучванията показват, че ликопенът (който се набавя и чрез доматите) може да съдържа химиопрофилактични ефекти върху рака на простатата, гърдата, белия дроб, черния дроб и кожата.

Поддържа младият вид на кожата

Както вече споменахме, плодът е богат на антиоксиданти. Тези антиоксиданти са от голямо значение за кожата. Антиоксидантите, в този случай поради съдържанието на витамин С, вършат чудесна работа да поддържат кожата здрава и стегната.

Освен това драконовият плод съдържа фосфор, който предотвратява преждевременното старенее и поддържа младият вид на кожата.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама