Ето за кои болести може да разберем от ръцете си

96

Снимката е илюстративна

Всички органи в човешкото тяло са взаимно свързани. И по тази причина ръцете отразяват някои от болестите, които се развиват в нашият организъм.

Когато страдаме от някаква болест, освен ушната мида и стъпалата на краката, и ръцете също могат да ни разкрият някои заболявания.
Когато разгледаме ръцете на човек, можем да видим ясни индикации за развиването на някои болести. Това е лесен начин да бъдат взети навременни мерки и да бъдат предотвратени усложнения. Все пак е добре  да не се поставят самостоятелно диагнози, а да се използват сигналите, които тялото ни изпраща, и да се посети специалист.

Така например, ако по горната част на ръцете ни са ясно откроими кафяви петна, то това не означава на всяка цена пигментация заради напредване на възрастта, а може да е индикатор за проблеми с жлъчката.

Перманентно зачервените длани пък са знак за завишени стойности на токсични вещества в черния дроб, предпоставка за хепатоза или хепатит. Жълтият цвят на дланите също пък е белег, че може да са налице изменения в черния дроб или жлъчката.

Ако по ръцете ни се появят ”мраморни рисунки”, то това по всяка вероятност означава, че имаме проблеми с вегетативната нервна система.

Лющенето на кожата, сухотата и беленето са признак за липсата на витамин А и витамин D в организма. Внимание трябва да се обърне на това, че ако отлющените от кожата люспи са с големи размери, най-добре е да се потърси съвет от дерматолог.

Едни от най-честите проблеми, свързани със състоянието на ръцете – тяхната постоянна студенина, говори за липса на витамин В3 (ниацин) в тялото, довела до смущения в периферното кръвообращение.

Противоположното явление – горещите длани – са признак за затруднения, които черният дроб изпитва в процеса на отделяне на токсините.

Ако кожата на ръцете е влажна, по всяка вероятност става дума за хиперфункция на щитовидната жлеза.

Честото изтръпване на кутретата, от своя страна, е знак за сърдечносъдови проблеми, а на палците – за нарушения в дихателната система.

Разгледайте ръцете си за наличие на някои от описаните признаци. Ако откриете нещо обезпокоително се обърнете към специалист. Навременното диагностициране най-често предотвратява по-нанатъшни усложнения. И не на последно място, грижете се съвестно за здравето си.

Източници: zdrave.bg, bukvarche.com

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама