Експериментална „ваксина” напълно премахва тумори при опити с мишки

207

Вещество, което се инжектира директно в туморите при опити с мишки, успява да премахне туморите изцяло и работи ефективно при различни видове рак, включително метастази, са установили учени.

Учени от Станфордския университет са разработили потенциално лекарство, използвайки два активни агента, които подсилват имунната система на организма. В момента се провеждат тестове върху пациенти с лимфома в клинични условия.

Когато използваме двата агента заедно, наблюдаваме пълно елиминиране на туморите в цялото тяло”, казва онкологът Роналд Леви.

Имунотерапията при рак е рискова. Тъй като раковите клетки се образуват от самото тяло, имунната система не ги разпознава като заплаха, както например вирусите. Затова някои видове лечения се фокусират върху трениране на имунната система да разпознава раковите клетки като проблемни. Това често включва изваждане от тялото на имунните клетки, генно модифициране, което да ги направи способни да различават рака, и после инжектиране обратно на клетките в тялото – процес, който е скъп и отнема време.

Ваксината, върху която се работи в Станфордския университет, е много по-бърза и по-евтина.
Тя не работи на принципа на познатите ни ваксини. Вместо да се инжектира профилактично, за да предотврати инфекция, учените я слагат на мишки, които вече имат тумори, като инжектират ваксината директно в засегнатите области.

Нашият метод ползва еднократно инжектиране на малко количество от две вещества, които стимулират имунните клетки вътре в самия тумор”, казва Леви. „При мишките ефектът беше невероятен и туморите в цялото тяло на животните изчезваха.

Тази ваксина използва една определена особеност на имунната система. Когато един тумор нараства, имунните клетки, включително Т-клетките, започват да разпознават раковите клетки като анормални и влизат в тумора, за да вземат мерки. Но раковите клетки могат да мутират така, че да избегнат атаката на имунната система и да потиснат Т-клетките.

Новата ваксина активизира наново тези потиснати Т-клетки чрез комбинация на две активни вещества – олигонуклеотид, малка част от ДНК, и антитяло, което се свързва с рецептора на Т-клетката и го реактивира за борба с раковата клетка. Тъй като веществата се инжектират директно в тумора, те активират Т-клетките вътре в него. Имунните клетки унищожават тумора и дори се продвижват до други тумори в тялото, за да разрушат и тях.

При опитите върху мишки, от 90 мишки с тумори, 87 били напълно излекувани. При останалите три туморите изчезнали след повторно инжектиране на „ваксината”.

На метода предстоят още редица тестове. В момента текат клинични експерименти върху хора, за да се провери какъв ще бъде ефектът върху 15 пациенти с лимфом.

Ако методът е ефективен върху хора, той ще може да се използва в бъдеще върху тумори, преди те да се отстранят оперативно, за да се предотвратят метастази или повторна поява на болестта.

Източник: Science Alert
Превод и редакция: „Нова Вест“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама