Шефовете трябва да компенсират служителите си за смяната на времето със следобедна дрямка, твърдят експерти

62

Снимка: Limelight Studio | Getty Images

Работещите трябва да имат време за следобедна дрямка, с която да наваксат изгубения час сън след смяната на времето, твърдят експерти.

Според психолога д-р Нерина Рамлакан, около 25% от работещите спят само по пет часа на денонощие – с три часа по-малко от необходимото. След като часовниците се преместят с час напред, както се случи вчера, това още повече намалява времето за сън, което става застрашително малко. В изследването на д-р Рамлакан се цитират редица здравословни проблеми, свързани с недостатъчното количество сън, включително диабет, сърдечни проблеми и депресия. Според психолога преместването на часовника напред може да влоши проблемите със съня при хората, които ги имат.

Психологът съветва: „Работодателите трябва да помислят как да осигурят на работниците си време за следобедна дрямка в офиса. Това би могло да окаже огромно положително влияние върху трудоспособността на хората. Една двайсетминутна дрямка дава видим резултат. Дрямката засилва креативността и способността да се разсъждава и балансира имунната система, което означава, че работниците ще боледуват по-рядко. Време за почивка в офиса би било от полза и за работници, и за работодатели.”

Други скорошни изследвания сочат, че минаването към лятно часово време е причина за редица инциденти, здравословни проблеми и може дори да се отрази на начина, по който гледаме на света. Установено е, че след смяна на времето инфарктите скачат с 5%, а с толкова се увеличават и работните злополуки. Дори съдебната система се влияе – съдиите дават с 5% по-дълги присъди в понеделника след смяната на времето, в сравнение с останалите дни от годината.

Източник: Daily Mail
Превод и редакция: „Нова Варна“

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама