Без селфита на предстоящия филмов фестивал в Кан

297

Снимката е илюстративна

Фенове няма да могат да си правят селфита на червения килим в рамките на престоящия през май филмов фестивал в Кан. Това съобщи артистичният директор на форума Тиери Фремо.

Той посочи, че желанието на любителите на седмото изкуство да щракнат най-добрия кадър със звездите създавал хаос на стъпалата пред Фестивалния дворец, което от своя страна подронвало имиджа на събитието, пише monitor.bg.

Сред промените, които се очаква да бъдат приети за 71-то издание на кинофорума, е отмяната на медийните прожекции на заглавията, включени в състезателната програма. Целта ще е да се възвърне атрактивността на вечерните прожекции.

След като миналата година в рамките на фестивала бяха представени два филма на стрийминг гиганта Netflix, тази година заглавия от неговия каталог няма да бъдат допуснати до битката за Златната палма. Причината – платформата все още не пуска своя продукция за широко разпространение по големите екрани, като организират прожекции единствено в рамките на филмови фестивали. „Колкото и да искаме да зачитаме важни играчи на пазара, каквито в момента са Netflix, Amazon, а предполагам, съвсем скоро ще бъдат и Apple, всички те трябва да са наясно, че тази тяхна политика противоречи на нашата. Миналата година не успях да постигна споразумение с Netflix, затова от тази година техни филми няма да участват в конкурсната програма“, категоричен бе още Фремо, като допълни, че пълнометражните продукции на въпросните платформи са по-скоро хибридни. „Не са съвсем телевизионни продукти, не са и кино“, обясни той.

Начело на журито в Кан тази година ще застане холивудската звезда с австралийски корени Кейт Бланшет.

Фестът в Кан ще бъде открит официално на 8 май и ще продължи до 19 май.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама