Софийска градска прокуратура : Няма извършено престъпление от председателя на Апелативен съд – София

26

С постановление на Софийска градска прокуратура от 02 март 2018 г. е прекратено наказателното производство за извършено престъпление по служба от магистрат.

Досъдебното производство е образувано на 03 ноември 2017 г., като законен повод за започване на разследването бе подаден сигнал от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева. В хода на разследването са изискани и приобщени  и материали от проверка, извършвана от ИВСС. Разпитани са свидетели – Василев, Иванов и Хайдукова – формирали 6-ти състав на САС, съобщават от пресцентъра на Софийска градка прокуратура за Нова Вест.

Анализът на събраните доказателства е обосновал категоричен извод за липса на извършено престъпление или друго престъпление от общ характер, извършено от председателя на Апелативен съд – София – Даниела Дончева.

Разпитани тримата съдии категорично са заявили, че в периода, през който спорът бил висящ за разглеждане от 6-ти състав страните по първоинстанционното дело или свързани с тях лица, не са се опитвали да осъществяват с тях какъвто и да било извънслужебен контакт. Същевременно върху тримата магистрати не било упражнявано и влияние от ръководството на САС за взимане на решение в една или друга посока.

Като се отчетат горните обективни обстоятелства, както и категоричната позиция на тримата магистрати, разпитани в настоящото производство (Василев, Иванов и Хайдукова), че спрямо тях не е осъществяван извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтересовани лица и не им е оказвано каквото и да е въздействие от ръководството на САС с цел вземане на конкретна позиция по предмета на разглежданото търговско дело, а и обективното поведение на съдебния състав след 04 октомври 2017 г. (липсват произнасяния по спора, а е налице единствено самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за виновно – умишлено поведение от страна на съдия Дончева по случая, насочено към осъществяване на специалната цел изискуема се от закона, а именно да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Поведението й е несъставомерно и това се явява основание за прекратяване на настоящото разследване.“ се сочи в постановлението.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама