Българинът Сафет Халид спасил щъркели стана новина в The Guardian

107

Снимка: Dimitar Dilkoff

Какво бихте направили, ако срещнете десетки бедстващи щъркели, покрити с лед, разположени в снежна покривка? В България хората ги завеждат у дома.

Студената вълна в североизточната част на страната тази седмица изненада стотици мигриращи птици, покривайки крилата им в лед и ги заземи, пише The Guardian.

„Наблизо намерих пет замръзнали щъркела край пътя на селото“, заяви 53-годишният Сафет Халил от село Зарица, близо до град Дулово. „Взех ги у дома, запалих печката, за да ги затопля и да им дам риба.“

Халил, работник по поддръжката на пътя, предизвика вълна от подкрепа в социалните медии в понеделник, а други в района последваха примера му, като над 40 птици бяха защитени в домовете на хората, в гаражите или в хамбарите.

Експерти твърдят, че замръзналите крила са принудили птиците да прекарат нощта на земята, вместо да са на дървета, както обикновено.

За първи път сме виждали толкова много щъркели в беда в България„, каза Христина Клисурова от Центъра за рехабилитация на дивата природа Зелени Балкани в Стара Загора.

Тя апелира хората да не прибират всякакви щъркели, а само „тези, които са в състояние на стрес, ранени или със замразени криле„, а също така да се  освобождават всички спасени птици обратно в природата възможно най-скоро .

 Силните ветрове, ниските температурите и снежните бури се очаква да продължат до края на седмицата, Халил каза, че планира да задържи петте си спътници в продължение на още няколко дни.

Птиците се възстановяват и се справят добре във временния си дом.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама