Укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан ще струва няколко милиона лева

33

Кадър: Нова
Няколко милиона лева ще струва укрепването на свлачището на пътя Смолян-Мадан. Това обясни регионалният министър Николай Нанков, който направи нова инспекция на проблемния участък.

Само за седмица в страната са регистрирани 20 нововъзникнали свлачища, обяви още министър Нанков, предадоха от nova.

На няколко места по срутището край Смолян експертите поставят контролирани точки, така наречените репери. След това, с помощта на измервателни уреди, виждат отместването на скалните маси.

Правим актуално геодезично заснемане на срутището и виждаме движението. Координатите се записват в компютър и се сравняват”, обясни инж. Георги Батинов.

От събраните данни става ясно, че земята под водопровода към селата и 110-киловолтовия далекопровод е стабилна.

Движение в самото свлачищно тяло обаче все още има”, обясни доц. Стефан Стойнев от Минно-геоложки университет.

Затова разчистването на камъните, затрупали пътя, засега е невъзможно, обяснява доцент Стойнев.

Ако махнем тези скални маси, ще се свлекат много по-голям блок от този, който виждаме. Затова искаме да запазим пътя, да не го разрушим”, обясни доц. Стойнев.

Укрепването ще продължи в следващата половин година.

Говорим за няколко милиона лева. Не говоря само за свлачището, а и за укрепването на пътя и на ската под него”, заяви регионалният министър Николай Нанков.

Засега жителите на селата обикалят над 30 километра, за да стигнат до Смолян.

Няколко фирми в Смолян са подсигурили на своите работници служебен транспорт по обходния път. Заместник-областният управител обясни, че тези автобус няма да върнат никого, дори и да не работи във въпросната фирма.

Еднокилометровият обход на срутището трябва да е готов до 10 дни.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама