Европа иска имунитет срещу митата на Тръмп, не търси война със САЩ

36

Европейският съюз ще съсредоточи усилията си да убеди Вашингтон да го освободи от митата на Доналд Тръмп, вместо да провокира търговска война.

Брюксел желае да се присъедини към Канада, Мексико и други държави, за които няма да важат наложените тарифи от 25% за стоманата и 10% за алуминия. Вицепрезидентът на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви пред Европейския парламент, че и двете камари на Конгреса, както и бизнесът в САЩ, споделят вярата на ЕС в търговията, ръководена от международните правила, пише news.bg.

„Това не е спор между Европа и САЩ като такива. Ето защо Комисията ще се съсредоточи върху решаването на проблеми, вместо да предизвиква допълнителни проблеми“, каза Катайнен пред евродепутатите в дебат за тарифната заплаха.

„Искаме да изясним тази бъркотия. Мисля, че има основателни причини, поради които и двете страни ще приемат, в крайна сметка, че нямаме нужда и не искаме търговска война. Вместо това трябва да се съсредоточим върху подобряването на условията ни за търговия“, обясни еврокомисарят.

Диалогът със САЩ беше „интензивен“, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, като добави, че основната причина за проблемите за стоманата и алуминия е свръхкапацитетът – тема, върху която ЕС, САЩ и Япония си сътрудничат. „Някои страни използват огромни субсидии и произвеждат в непазарни условия. ЕС и САЩ трябва и работят по този въпрос„, каза Малмстрьом.

Еврокомисарят разговаря с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър през уикенда. Тя не е получила ясни гаранции, че ЕС ще бъде освободен от тарифите. „Ние сме в контакт с американския ни колега, за да получим по-голяма яснота възможно най-скоро. Беше ни казано, че неговата служба ще публикува много скоро на уебсайта си по-подробно описание на процедурите за изключване“, каза още Малмстрьом.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама