Великобритания замразява двустранните контакти с Русия

23

Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Великобритания гони 23 руски дипломати във връзка със случая, при който бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен.

Това заяви премиерът Тереза Мей, цитирана от руските медии. Руските дипломати имат една седмица да напуснат острова, съобщи НОВА.

Премиерът на Обединеното кралство нарече предполагаемите действията на Москва срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал „незаконна употреба на сила срещу Великобритания”. Мей каза, че при отравянето на Скрипал е използвана отрова запасите, от която се държат от Русия. Великобритания ще започне и проверки на частните руски самолети и ще замрази съмнителни сметки.

Британия ще прекрати двустранните контакти на високо равнище с Русия и ще отмени поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната, обяви британската министър-председателка Тереза Мей в отговор отравянето на бившия руски двоен агент в Солсбъри.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на Скрипал, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

ФАКТИ:

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през ’70-те и ’80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

Великобритания настоява Москва да даде обяснения по случая. И предупреждава, че ако това не се случи, ще вземе ответни мерки.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама