Учени смятат, че ще е възможно да се унищожават ракови клетки

96

Биолози от Московския държавен университет и Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките са установили как да „отложат“ смъртта на клетъчно ниво, съобщава сайтът Лайф, цитирано от БТА.

Откритието им дава възможност избирателно да се включи и унищожаването на ракови клетки. Учените са изяснили как може да бъде спряна програмата за самоунищожаване на клетки в организма.

Специалистите са изследвали протеини, които при взаимодействието помежду си и със съдържащите ги клетки могат да ги накарат да загинат. Специално внимание е обърнато на сигналната молекула FasL. За да може тя да започне да „убива“, й е нужен протеинът кавеолин-1, който присъства в човешките клетъчни мембрани.

Учените смятат, че с помощта на въпросните протеини ще е възможно да се унищожават ракови клетки, като здравите тъкани в организма останат незасегнати. Резултатите от изследването са публикувани в Cell Death & Disease.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама