Ким Чен-ун иска да сключи мирен договор със САЩ

26

Снимка: Ройтерс

Лидерът на Северна Корея е изразил „силно желание“ да сключи мирен договор със САЩ и да установи дипломатически отношения между двете страни.

Това съобщи в понеделник южнокорейското издание „Тона илбо“, като се позовава на високопоставен източник от администрацията на южнокорейския президент, предава РИА Новости, цитирано от агенция Фокус.

Според думите на събеседника на изданието, Ким Чен-ун е изразил намерението си да нормализира отношенията със САЩ по време на срещата му с южнокорейската делегация в Пхенян.

Крайната цел на Ким Чен-ун е да подпише мирен договор със САЩ и да установи нормални дипломатически отношения, включително да открие американско посолство в Пхенян„, е заявил източникът.

По-рано севернокорейският лидер предложи да се срещне с американския президент Доналд Тръмп, а Вашингтон даде съгласието си, като времето и мястото на срещата предстои да бъдат съгласувани.

РИА припомня, че предложения за сключване на мирен договор са правени и от дядото на Ким Чен-ун – първия президент на Северна Корея Ким Ир-сен. САЩ досега винаги са отказвали даже да обсъждат подобна възможност, тъй като са свързани със съюзнически задължения с Южна Корея, по законите на която Севера представлява не държава, а забранена „антидържавна организация“.

Американците са водили преговори за установяване на дипломатически отношения с Пхенян при президента Бил Клинтън. Тогава се е разглеждала възможността за откриване на посолство на САЩ в Пхенян в сградата на бившето посолство на ГДР, в което след това се е настанила дипломатическата мисия на Швеция, представляваща интересите на САЩ в Северна Корея. Но след смяната на властта във Вашингтон и управлението на правителството на Джордж Буш младши тези планове са били осуетени.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама