В Древен Египет жените и мъжете са имали равни права

192

Снимка: Pixabay

Древните египтяни не са правели разлика между двата пола – мъжете и жените са имали равни права и египтянките са можели да заемат най-високите постове в страната.

Това се казва в публикуван по повод 8 март доклад на специалисти от Центъра за изследвания и по правата на жените в Луксор, предаде ТАСС, като цитира египетски медии.

Цивилизацията на фараоните е предоставяла равни права на мъжете и жените. Социалната справедливост в обществото е достигнала толкова високо ниво, че египтянките са можели да станат министри, съдии и дори владетели“, се отбелязва в доклада.

По думите на един от авторите на доклада, историка Франсис Амин, за положението на жените в египетското общество свидетелстват не само работата им и заеманите от тях постове, но и статуса им – омъжената египтянка се ползвала с уважение и признателност от страна на мъжа. В древни ръкописи археолози и историци често са попадали на епитети, като например „Изида – чудесна майка“, „усмихваща се Хатхор“, „прекрасна Нефертари“.

Жените са имали право да се придвижват свободно, без ограничения да пътешестват и да участват в традиционни развлечения за мъже, като лов и риболов, пише БТА.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама