МОК ще работи за равенство между половете в спорта

60

Международният олимпийски комитет (МОК) ще изпълни 25 препоръки от проекта си за равенство между половете. Програмата цели да намали половата дискриминация, като насърчи по-голямо участие на жените във всички аспекти на спорта.

Проектът, който получи одобрение от ръководството на МОК през февруари, обхваща различни области в спорта, изкуството, финансите и управлението на хора. От Международния олимпийски комитет са уверени, че 25-те точки са добра основа за бъдещи стъпки в стремежа за равенство между половете, предаде Дневник.

„Въпросът не опира до това да направим просто правилното нещо. То е в интерес на всички нас – феновете, семействата, всички момичета и жени, които напълно са успели да реализират мечтите си чрез участието си в спорта“, заяви президентът на МОК Томас Бах по случай Международния ден на жената в четвъртък.

Той допълни, че до края на месеца комитетът ще представи подробен доклад за равенството между половете. „МОК има важната отговорност да предприеме действия по отношението на равенството между половете, което е основно човешко право с огромно значение и основен принцип от олимпийската харта“, добави Бах.

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) също ще работи в тази насока. До 2027 г. два от четирите ръководни поста в Съвета на IAAF ще бъдат заети от жени.

„Имаме равенство в заплащането и играта, но не и равенство в ръководните позиции“, каза президентът на IAAF Себастиан Коу.

В понеделник той беше обвинен, че е дал подвеждащи отговори, свързани с корупция и допинг в руската атлетика, след обширен доклад на британската парламентарна комисия за спорта.

„Поставянето на цели е важно, но проучванията показват, че целите трябва да бъдат подкрепени от програми за образование и развитие, които привличат повече жени във всички области на спорта. Нужен е регионален фокус, тъй като бариерите при навлизането на жените са различни в страните, от които идват“, заяви Стефани Хайтауър, член на Съвета на IAAF.

Първите стъпки за равенство между половете в олимпийското движение направи олимпийският комитет на Испания. В края на януари той създаде комисия на жените, която да увеличи влиянието им в спорта.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама