Роднини на Фрида Кало не одобриха Барби с нейния образ

132

Куклата Барби. приличаща на художничката Фрида Кало. предизвика търговски спор между членове на семейството й и американска компания, която твърди, че притежава правата върху образа й, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Американската компания „Мател“ представи в сряда серия от кукли, посветени на знаменитости, наречена „Вдъхновяващи жени“. Сред тях е и Барби, приличаща на Фрида Кало.

Семейството на художничката обаче оспори правото на калифорнийското дружество да продава куклата и заплаши да предприеме правни действия. То подчерта, че не става дума само за правата върху образа.
„Искаше ми се куклата да прилича повече на Фрида – каза пра-племеничката на художничката Мара Ромео. – Каква е тази кукла със светли очи. Тя трябваше да показва всичко, което въплъщава моята леля: нейната сила“.

Корпорацията „Фрида Кало“, базирана в Маями, обаче твърди, че притежава правата върху образа.

„Компанията „Мател“ работеше по куклата в тясно сътрудничество с корпорацията „Фрида Кало“ която притежава всички права, свързани с името и идентичността на Фрида Кало“ – увери корпорацията в комюнике.

Фрида Кало е призната за една от великите художнички на 20-и век заради вълнуващите си автопортрети, които изразяват както физическата й болка, така й изолираността й.
Корпорацията „Фрида Кало“ е основана от семейството на художничката и дружеството „Казабланка дистрибютърс“. Тя обаче не е спазила договора и не е информирала близките на Фрида Кало за сделката.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама