Потвърдиха присъдата на ченге, „пяло“ на наркогрупа

60

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъда от години затвор за служител на РУ на МВР – Русе: обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна гайна. но разгласяването й е забранено със закон.

Със своя присъда от 13 ноември м.г. Окръжен съд – Русе е признал бившия криминалист в в Първо РУ на МВР – Русе Ваньо Димитров за виновен в това, че на 16 и 17 ноември 2016 г. на два пъти разгласил информация, представляваща държавна тайна. Той съобщил на сочен за тартор на наркобанда план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на ОП-Русе. класифициран гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия. Полицаят докладвал за извършваните действия от колегите му и лицата, които се разследвали, пише 24 часа.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР отнасяща се до две лица. а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни за регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон.
Ваньо Димитров бил признат за виновен и в това. че на 16.12.2016 г. в гр. Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9×18мм., без да има надлежно разрешение за това.

По трите обвинения той получил наказание в общ размер от 3 години затвор при общ режим.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе са постъпили протест от Окръжна прокуратура – Русе въззивна жалба от защитника на подсъдимия.
Състав на Апелативен съд – Велико Търново е разгледал делото в открито заседание на 12 февруари 2018 г. и е обявил делото за решаване.
Въззивният съд намира, че протестът и жалбите са неоснователни както по отношение на правната квалификация на деянията, така и на размера на наложеното наказание. При служебната проверка на проверявания съдебен акт по реда на чл. 14 от НК, въззивният съд не е констатирал нарушения, които да доведат до неговото отменяване или изменяване, поради коет го потвърждава изцяло.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама