Парламентът прие глобите при пране на пари да достигат 10 млн. лева

86

Глобите при пране на пари достигат до 10 000 000 лв. Това гласят окончателно приети в парламента промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

При системни нарушения за юридически лица или едноличен търговец, имуществената санкция е от 20 000 до 10 000 000 или 10% от годишния оборот, а при физическите лица глобите са от 10 000, като са със същия таван.

При извършване или допускане на нарушение глобите са от 2 000 до 20 000 лв; за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение – 5 000 до 50 000 лева., предаде 24 часа.

За финансови и кредитни институции, както доставчици на платежни услуги, обменни бюра, лизингови предприятия, инвестиционни посредници, предприятия за колективно инвестиране и пенсионни дружества при извършване на нарушение санкциите са от 5 000 до 50 000 лв., при повторно от 10 000 до 10 000.
При откриване на системни нарушения от физически и юридически лица, глобите са до 2 000 000 лв.

С промените се въвежда определение за комплексната проверка. Тя включва идентифициране на клиентите, събиране на информация за целта и характера на действията на лицето, както и изясняване на произхода на средствата.

При потенциален иск може да се предприемат наблюдение на операциите и сделките, но съобразно с риска. Това предвиждат задълженията по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.
Промените предвиждат още Агенция „Национална сигурност“ да публикува на интернет страницата си информация за наказателните постановления влезли в сила, както вида и размера им. Информацията ще се публикува в обобщен вариант, по преценка на председателя на Агенцията.
Създава се и междуведомствена работна група за национална оценка на риска от изпиране на пари. Тя ще се състои от финансовото министерство, прокуратурата, комисията за борба с корупцията и още контролни органи.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама