Външното министерство почете спасяването на българските евреи

54

Заместник министър – председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация от държавата Израел.

За съжаление близо 11 хиляди евреи от Тракия и Македония не споделиха съдбата на своите братя и сестри от Царство България

„Българските власти правят необходимото за предотвратяване на всички форми на нетолерантност, ксенофобия и дискриминация. Може да разчитате на нас.“ С тези думи заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева прие делегация от Държавата Израел, пристигнала за отбелязването на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

Българският министър посочи, че страната ни работи активно в борбата с езика на омразата.

„България беше петата държава, която прие работна дефиниция и определи Национален координатор за борба с антисемитизма. Заместник-министър Георгиев е много активен в тази насока“, посочи Захариева. Тя изрази съжаление, че подобно на други страни, и в България се наблюдават отделни прояви на антисемитизъм, но те се извършват от изолирани и маргинални елементи на българското общество.

Захариева се спря и на тесните исторически връзки между България и Държавата Израел. Тя припомни, че през 2018 г. двата народа отбелязват две важни годишнини – 75 години от спасяването на българските евреи и 70 години от създаването на Държавата Израел. Българският министър подчерта гордостта на страната ни от факта, че народът ни е успял по време на Втората световна война да спаси българските евреи територията на Царство България от депортиране. За съжаление близо 11 000 евреи от Тракия и Македония не споделиха съдбата на своите братя и сестри от Царство България.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама