Отбелязваме Международния ден на жената – какво знаем и не знаем за празника

185

Март месец често е наричан „женски месец“.

Това определение се свързва с Баба Марта и с дългогодишното честване на 8 март като Международен ден на жената.

Осми март като дата става известен през 1857 г., когато жени работнички в Ню Йорк напускат работа и излизат на улицата на демонстрация за подобряване на условията на труд и намаляване на работния ден.

В началото на ХХ век се ражда и укрепва световното движение за даване права на жените – правото на гласуване на избори, достъп до висше образование, право на труд, на наследяване на имуществото в някои страни.

През 1910 г. в Копенхаген се провежда Втората международна конференция на жените социалистки и събраните представителки от 70 страни взимат решение всяка година да отбелязват Ден на солидарността и борбата за равни права. Първоначално празникът се чества в няколко европейски страни и САЩ. В България се празнува за първи път през 1911 г. От 1921 г. 8 март официално се утвърждава като международен празник.

В годините на социализма този ден влиза в официално приетия календар на празниците, но постепенно променя смисъла си. Тъй като се смята, че при социализма жените са получили всичко, от което имат нужда, 8 март става Ден на майката. Едновременно с това се утвърждава празнуването му „от работните колективи“, с което истинското му значение – да се привлече вниманието и да се изрази солидарност с милионите жени в окаяно положение по света, се превръща просто в повод за служебен банкет.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама