Бате Николай намерен от сина си паднал в селската къщичка, където живеел сам с кучето си

77

Снимка: bTV

Инсулт е покосил обичания от поколения българи актьор Николай Николаев – бате Николай.

Това съобщи синът му Стефан Николаев. Той живее в Париж, има галерия и е известен художник, пише 24часа.

В последно време Стефан поне един път в месеца идва в България, за да види 77-годишния си баща. Бате Николай пребори рака, но трудно преживя смъртта на Надето – дъщеря си. В средата Две легенди на едно място – бате Николай и кака Мариана на ноември миналата година

Миналата седмица Стефан идва от Париж и намира баща си паднал в селската му къщичка край Вакарел. Там бате Николай живееше сам с кучето Арго.

Лекарите констатират масивен инсулт. Четири дни в Първа градска болница в София правят всичко да спасят актьора. Консултират ги най-добрите специалисти от “Пирогов“. Там Николай Николаев под името клоуна Коко имаше своя клиника за смехотерапия. Заедно с приятеля си Роко посещаваха болните деца и със смях им връщаха желанието да живеят. И много го обичаха. Бате Николай понесе и този удар – Роко си отиде преди него.

После се раздели с дългогодишната си приятелка Мариана Аламанчева – заедно водеха популярното тв предаване за търсене на таланти “Сладкарница Захарно петле“. Кака Мариана просто отказа да живее след самоубийството на дъщеря си. А Зорница беше само на 31 г.

В болницата Николай Николаев идва в съзнание, разпознава близките си. усеща, че са до него. В неговото състояние почти нищо не може да се направи, операцията не е решение, казват лекарите.

Имахме контакт. Преди дни беше толкова жизнен. Сега ми се видя променен, примирен, безсилен, сякаш с очи се сбогуваше с нас”, разказва Стефан.
Бате Николай угасва в 19,20 ч в понеделник вечерта. Все още не е уточнено кога ще е поклонението.

Николай Николаев не е известен само като бате Николай и клоуна. Той има безброй роли в Народния театър, тв изяви, участия във филми, познават го по света като цирков артист.

Детето било на 9 г. когато му откриват злокачествено заболяване на кръвта. Лекарите вдигат ръце и го изписват от болницата – да си отиде от този свят у дома си, сред близки. Но Николай не се предава.

Търси лечители, алтернативи, допитва се до леля Ванга. Носи детето на ръце до лечителя бай Митьо в Бургас. Той рови, рови в торбите с билки, вади малко коренче и предписва отвара от него, но с уговорката, че е май много късно. Тогава Николаев получава усещането, че Ванга го вика. Моли за помощ полицията, която му осигурява коридор до Рупите. Стига там само за 6 ч от Бургас. А леля Ванга го чака и вика: “Петлето да влезе веднага, че детето му умира!“ (Наричала го така покрай предаването по телевизията Захарно петле“ за деца таланти – бел. авт). После препоръчала семе от бял мак и кръв от костенурки, наредила как да се осигурят тези съставки, дори ангажирали цялата милиция за съдействие. Макът си е опиат, кой да си признае, че го гледа… Ама щом Ванга е казала, давали. Но какъв е резултатът? Днес Стефан е световен артист.

Друга драма в живота на бате Николай е смъртта на брат му Орфи. Отишъл си едва на 63 г. А в момента бил на гастрол във Франция. Не можел да го прекъсне без безумно скъпа неустойка. Като се върнал – наследил половинката от праха му. Положил я в гроба на родителите им. Орфи има два гроба.

Преди няколко години бате Николай получил ужасната диагноза рак.
Не се отказал от химиотерапия, след като му извадили тумор като детски юмрук и му отрязали 60 см от дебелото черво. Заклел се. след като оцелее, да помага на деца – затова патентовал и системата си да дава ръка на малките пациенти със смях и добро настроение. Правеше го два пъти седмично в „Пирогов“, където имаше обичайно по 180 деца, и благодарение на смехопсихотерапията те излизат 3- 4 дни по-рано от клиниката. „Човек има две гари в живота си -любов и смърт. Пожелавам ви никога да не напуската първата гара“, казваше бате Николай.

Актьорът не криеше страстта си към зодия Скорпион. И трите му съпруги са от нея, но като ги прихване… А децата му? Всички от дом “Асен Златаров“ – има две осиновени, от „Пирогов“, които проф. д-р Коко – белият клоун, искаше да лекува със смях. Не успя да спаси дъщеря си – Надето. Момичето, което правеше успешна кариера във Франция, се върна в България и той я намери обесена на вратата на банята… Това не го преживя, макар да понесе много – диагноза рак на сина си, дигноза рак за него, нелепи побои от пътни бандити и от обирджия, който се опита да ограби доведения му син, преби го и го заплаши с нож, жестоко нахапване от куче, което го вкара в “Пирогов” за десетки шевове.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама